Gedachten zijn machtig

Gedachten bepalen wat je beleefd. Ja, zeggen vele mensen, ik wist het al en doelen hiermee op bepaalde gebeurtenissen.
GedachtenZe verwachten gewoon dat het gaat zoals zij het al hebben bedacht.

Ik denk hierbij aan een situatie, die de meeste van ons zeker al hebben beleefd. Men heeft te weinig geld of is werkloos (of allebei) en heeft het gevoel geen stap vooruit te kunnen. Je hoort deze mensen vaak zeggen: Ik zou wel graag dit of dat willen, maar …….  of het heeft geen zin omdat ……..

Met elk maar… en omdat… heeft ons geest al een gedachte paraat die ons beperkt. En zo krijgen wij, wat wij hebben bedacht en hebben verwacht. Wij blijven in situaties hangen, waarvan wij beweren dat wij ze niet willen, maar hebben niet voldoende kracht en moed verandering in deze situaties te brengen. Wij voelen ons slachtoffer van de omstandigheden, zonder perspectieven, soms ook nog moe en lusteloos.

Elk mens heeft vele uitdagingen in het leven te meesteren, die door de meeste als problemen worden ervaren.

En hier begint het verschil van denken al. De een heeft gedachten van ‘ik heb een  probleem’, en de ander heeft de gedachte ‘er is een uitdaging’ die ik aan moet gaan, waar ik zelfs plezier in kan hebben.

Wat voor ‘problemen’ dus uitdagingen de mens ook heeft, men krijgt nooit meer om te dragen als men aan kan. Dat heb ik de afgelopen jaren aan eigen lijf mogen ervaren. En ik heb veel geleerd door het dragen van lasten en het overal zien van ‘problemen’. Mijn gedachten draaiden alleen om ‘problemen’ en ik had er heel veel van. Ik kon geen creatieve mogelijkheden voor verandering bedenken, ik was gevangen in mijn gedachten – carrousel.

Vele jaren heb ik ermee verspild oplossingen te vinden voor mijn ‘problemen’. Tot ik begon mijn  problemen als uitdagingen te zien en aan te gaan.

Ik weet nu, elke situatie, hoe moeilijk ook, kan in een mum van tijd veranderen. Tenminste als men bereid is zijn geestelijk houding naar het ‘probleem’ te veranderen.

In het boek ‘Ein Kurs in Wundern’ kan men lezen:

Verander je geest (gedachten) in dat wat je wilt zien en de hele wereld moet dienovereenkomstig mee veranderen.
(vrij vertaald uit het Duits)

Ik heb dat zo begrepen: Als ik meer succes (vervulling van mijn dromen, wensen en doelen) wil, moet ik leren mij op de positieve aspecten van mijn leven te focussen.  Dat was niet makkelijk en ik moest lang nadenken voor ik ze weer kon zien.

De meeste van ons weten inmiddels dat onze geestelijk gewoontes (gedachten) ons succes beperken en ons het leven zwaar maken.

Het is nu ook wetenschappelijk onderzocht. En dat laat zien dat de gewone mens 85% bewust en onbewust na gaat denken over negatieve dingen. Over wat hem niet bevalt, wat hij niet kan/wil of niet kan doen ook al zou hij willen, hoe erg alles om hem heen is. Dat betekent ook dat er maar 15% over positieve dingen wordt nagedacht. Zoals bijvoorbeeld je eigen dromen, wensen, doelen.

Al voor 30 jaren heb ik een boek van Ralph Waldo Emerson over de macht van gedachten gelezen, maar blijkbaar nog niet begrepen. Als men weet en vooral begrijp, dat elke gedachte scheppend is, is begrijpelijk waarom de meeste mensen in negatief waargenomen situaties hangen blijven, ook ik.

Om het leven zo te beleven hoe de enkele dat wil, is het belangrijk uit gedachten – patronen zoals zeuren, schuldprojectie en redenering/rationalisatie (achteraf rationele rechtvaardiging van een gedrag dat is voortgekomen uit irrationele of instinctieve motieven) te komen.

Men moet stoppen het eigen falen op het onderwijs, het gen (hoor je ook vaak: het ligt in de genen) of de omstandigheden de schuiven. Wat men wel moet doen is verantwoording over te nemen voor eigen resultaten.

Nu is het niet makkelijk gedachten zomaar te veranderen. En dat komt omdat gedachten uit het verleden komen, uit dingen die wij gehoord, gezien en geleerd hebben. Ze zijn afhankelijk van onze biografische afdruk, onze ervaringen, onze onderdrukte gevoelens, van cultuur en onderwijs en nog veel meer. Men weet inmiddels dat meer als 90% van onze reacties en handelen vanuit ons onderbewustzijn gestuurd worden. Dus vanuit ons verleden. Hoe zou ons bewustzijn ineens met iets omgaan dat nog onbekend is? Immers wil ons bewustzijn ons voor pijn beschermen, veilig daar houden waar ons niets vreselijks kan overkomen. Het kan over het algemeen geen verbinding maken met iets dat nog onbekend is.

Om ons bewust met iets te kunnen verbinden wat voor het onbewuste nog onbekend is, moeten wij ons onbewuste nieuwe ervaringen aanbieden zodat er gedachten en emoties kunnen ontstaan, die ons in staat stellen meer vreugde en succes te ervaren.

Als je hierbij hulp wilt hebben, neem even contact met mij op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *