26 februari 2019

Burnout = Beperkingen

Burnout is een uitdaging die je tegenwoordig vaak tegenkomt.
Een burnout laat je weten, je bent op een manier bezig, die je niet goed doet.

burnout2017

Als je al in een burnout terecht bent gekomen, heb je zeker al het een en ander op internet opgezocht. Dus wil ik hier niet alles weer herhalen.
Je bent je ervan bewust dat er voorafgaand aan burnout een langdurig proces van stress en overbelasting bestond.
Deze overbelasting heb je niet herkend, of niet willen zien en over de tijd als normaal ervaren.

Wat moet gebeuren om weer in evenwicht te komen?

Het begint bij het veranderen van gedachtepatronen

De belangrijkste oorzaak voor je burnout is stress en overbelasting, welke door een laag eigenwaarde gevoel en negatieve gedachten over je zelf worden versterkt. Een bekende fenomeen is hier het gevoel van zelfwaardering aan voortdurende prestaties vastmaken.

Dus heb je onder andere gedachten als:
Ik moet eerst nog even …..dit of dat doen
Ik kan dat veel beter dan anderen
Ik moet hier doorgaan, anders verlies ik mijn baan (partner, kinderen, huis enzv)

Zulke of gedachten die erop lijken houden je waar je bent. Als je niet tevreden of zelf ongelukkig met bepaalde situatie’s bent, wordt je vroeg of laat ziek.
Iiedereen die angst heeft voor veranderingen, staat stil en komt vast te zitten. En dat is niet de bedoeling van het leven.

Een burnout ontstaat dus uit angst voor veranderingen

Eigenlijk vanuit angst en een laag zelfvertrouwen en eigenwaarde gevoel.
Angst houdt ons in onze comfortzone en dat geeft een veilig gevoel. Maar angst beperkt ook ons volle potentieel te benutten en er alles uithalen wat erin zit: zowel fysiek, emotioneel, mentaal als spiritueel.

Als angst overwonnen wordt, krijg je meer zelfvertrouwen en een groter gevoel van eigenwaarde. Dat betekent dat je voor jezelf kan opkomen. Je neemt tijd voor jezelf.
Je bent bereid ook even niet bereikbaar te zijn, of nee te zeggen als je iets niet wilt doen. Als je een keer de moed had gehad om nee te zeggen of niet bereikbaar bent geweest, je mobiele telefoon hebt uit geschakeld, krijg je steeds meer zelfvertrouwen en kracht.

Het enige dat je hoeft te doen om te veranderen is de belangrijke eerste stap en de angst even opzij zetten. Dat is niet makkelijk, maar als je het echt wil, is het mogelijk.

Graag wil ik je helpen in mijn praktijk gevestigd in Hoofddorp maar het kan ook via Skype, als jij je niet lekker voelt met de gedachte ergens heen te gaan.

Wil jij veranderen? Dan neem gerust contact op en wij kijken samen hoe ver wij kunnen komen.