Zelfvertrouwen versterken

Eerlijkheid, vriendelijkheid en succes  – ter versterking van je zelfvertrouwen COACHING Zelfvertrouwen

De meeste mensen zouden graag meer zelfvertrouwen willen. Maar dan is het pijnlijk, als men voortdurend aan de eigen vaardigheden gaat twijfelen.
Als men niets aan durft.

Als je wel meer zelfvertrouwen wilt, zijn er mogelijkheden die ik je hier wil voorstellen.

Ik denk, om meer zelfvertrouwen te kunnen opbouwen, moet je misschien zo handelen dat je jezelf kan vertrouwen.

Als ik het zo bekijk, heb je het vertrouwen van anderen ook niet zomaar. Je moet het je verdienen, toch?
Of men moet het vertrouwen weer herstellen, als het is verloren gegaan. Zou het niet mogelijk zijn, dat het jezelf tegenover niet anders zou kunnen zijn?

Wanneer vertrouwen wij anderen over het algemeen:

Ik bijvoorbeeld vertrouw mensen

 • die eerlijk tegenover mij zijn en menen wat ze zeggen
 • van wie ik voel dat zij mij welgezind zijn en fair zijn tegenover mij
 • die weten wat ze doen, kennis en succes hebben op hun vakgebied

Ik heb de ervaring gemaakt dat mijn zelfvertrouwen groeit, als ik

 • eerlijk mijzelf tegenover ben
 • als menselijk wezen groei
 • bewust mijn vaardigheden en sterke punten ga verbeteren
 • mijzelf vriendelijk en eerlijk ga behandelen

Ons zelfvertrouwen groeit na mate wij eerlijk tegenover onszelf zijn

Het begint al met goede voornemens.
Een voorbeeld: Merle, 50 jaar oud. Rookt 40 sigaretten per dag. Ze heeft zich voorgenomen nu echt te stoppen met roken. Ze gaat iets voor haar lichaam doen, meer sporten en gezond eten. Deze keer gaat ze het echt doen. Maar het wordt er weer niets. Ze heeft het al een paar keer geprobeerd, maar niet voor elkaar gekregen. Waarom? Omdat ze zonder hulp niet voldoende zelfdiscipline kan opbouwen. Het zou nu niet anders zijn.
Merle heeft zich al vaker bewezen, dat ze zichzelf niet kan vertrouwen.

Of nemen wij Wim, 35 jaar oud. 20 kg teveel. Hij wil nu eindelijk afvallen. Hij heeft zich stevig voorgenomen om te proberen tenminste 10 kg nog dit jaar af te vallen. Nu is het voor hem afgelopen met fastfood, snoepen en chips. Hij zegt tegen zichzelf: Ik ga op mijn eten letten en voed mij vanaf nu gezond. Hij bedoeld het op dat moment, hij heeft het gevoel nu sterk genoeg te zijn.
Maar ……., je weet het al.

Ons zelfvertrouwen te laten groeien en eerlijk tegenover onszelf te zijn betekent dus, niets aan onszelf beloven dat we niet willen of kunnen houden.

Dat begint al bij de kleine dingen. Het uitstellen van taken die we niet leuk vinden. We schuiven het op tot morgen. Eigenlijk weten we al dat hetzelfde morgen ook weer gebeurt.
We liegen onszelf voor en dat is schadelijk voor ons zelfvertrouwen. Omdat we een oplichter nu eenmaal niet vertrouwen. Dit geldt voor anderen, maar ook voor onszelf.

Wie zijn zelfvertrouwen wil sterken moet beginnen eerlijker zichzelf tegenover te zijn. Het is belangrijk beloftes die je aan jezelf hebt gemaakt, ook te houden. Het daadwerkelijk te doen.
Maak dus beloftes die je kan en wil toepassen, of als je echt van plan bent alles te doen om je voornemens ook om te zetten.

Als je je op je eigen woord kan verlaten, groeit je zelfvertrouwen. Je gelooft weer in jezelf.
Het gevoel succesvol te zijn versterkt zich door kleine, haalbare doelen aan te nemen, deze te bereiken en zichzelf op de schouder kloppen wanneer het bereikt is. En als het nog niet lukt, gewoon weer opstaan en opnieuw proberen. Met de tijd kun je de moeilijkheidsgraad van je doelstellingen verhogen en zo de grenzen verleggen voor een haalbare stap. Stukje bij beetje.

Om je bewust te maken van je successen, zou je een dagboek kunnen bijhouden waar je dagelijks je succes(sen) gaat opschrijven.

Dat geeft een goed gevoel en wij vergeten onze successen niet meteen weer. Wij kunnen ze terug lezen en zien dat wij echt  gaan groeien in ons zelfvertrouwen.

Je komt soms ook mensen tegen, bij wie je voelt dat zij het beste voor je willen. Deze mensen kijken met vriendelijkheid op je grote en kleine fouten, en ze houden van je. Je ziet dat vaak bij moeders en hun kinderen, of echt goede vrienden. Maar er zijn ook anderen. Mensen die je tegen komt en waar je weet, die kan ik vertrouwen. Zelfs mensen die je niet persoonlijk kent, die met je op de een of andere manier contact hebben gehad. Zij brengen je liefde, benoemen je goede eigenschappen, geloven in vaardigheden die je zelf vaak niet ziet. Dat staat in een heel contrast hoe je jezelf tegenover staat, hoe je je vaak behandelt.

De meeste van ons kennen het. Wij bekritiseren ons voortdurend. Een deel van ons is de hele tijd alert en kijkt naar de dingen die we verkeerd hebben gedaan. Dus we wrijven ons zelfs soms urenlang zout in de wond. Wij zijn nooit genoeg voor ons. Altijd is er iets aan ons dat wij niet goed vinden, niet kunnen, niet aan ons mogen.

Nu eerlijk. Hoe zou je jezelf kunnen vertrouwen, als je voortdurend erop let waar je jezelf weer naar beneden kunt halen?

Als je echt wilt werken aan het versterken van je zelfvertrouwen, zou je vriendelijker en zachter tegenover jezelf moeten worden.

Je kunt bijvoorbeeld

 • erkennen dat je niet perfect bent en ook niet hoeft te zijn.
 • gewoon zien je hebt fouten net als iedereen, en dat is OK.
 • meer kijken op je prestaties, sterke punten en voordelen.
 • je innerlijke criticus zeggen: “dank je wel dat je er bent. Maar ik vraag je, me vaker te laten zijn, zoals ik ben”.
 • je eigen eerlijkheid ontwikkelen en alleen nog dingen van jezelf eisen die realistisch en haalbaar zijn.
 • beginnen jezelf te vorderen — ter bevordering van jezelf verder ontwikkelen als persoon.

Leer je vaardigheden uit te breiden. Je kunt je ook zelf overwinnen en ondersteunen door jezelf vriendelijk te loven, te motiveren en door jezelf op je succes te wijzen.

Zelfvertrouwen ontstaat door dagelijks doen. Het ontstaat, als wij ons elke dag bewijzen, dat wij ons kunnen vertrouwen.

En inderdaad als we:

 • eerlijk zijn tegen onszelf en onze beloftes houden
 • als wij onszelf bewijzen dat wij het kunnen
 • door vriendelijk en zacht naar onszelf te kijken

Op die manier verdien je je eigen vertrouwen – en sterk je jouw zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen is het geloof in je eigen kracht, het vertrouwen tegenvallers het hoofd te kunnen bieden.
Zelfvertrouwen werkt positief door in je leven, want hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe meer zelfrespect je hebt.
Je eigenwaarde stijgt, je voelt je beter en je hebt een veel leukere uitstraling.

Wij weten het vaak zelf wel. Maar zijn soms niet in staat om alleen veranderingen in gang te zetten.

Ik zelf ben zeker een goed voorbeeld dat mentale training werkt. Pas toen mijn zelfvertrouwen en moed, mijn innerlijke dialoog en mijn geloof in mijzelf groot genoeg waren, kon ik met een omkering beginnen.

Als jij hierbij hulp wilt hebben, sta ik je in mijn praktijk in Hoofddorp graag ter zijde. Samen kijken wij na mogelijkheden en werken aan jou succes.

Praktijk Light4ever, Hoofddorp

2 gedachten over “Zelfvertrouwen versterken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.