Egoïst versus Ego

Egoïst versus EgoEgoïst

Wat is het verschil tussen egoïst en ego?

Voor mij zijn dit twee fundamenteel verschillende dingen.
De egoïst mist empathie en zelfliefde. Hij heeft alleen oog voor zijn eigen pijn. Hij mist iets in zichzelf en dat probeert hij buiten zichzelf te vinden. Hij is, wat er ook gebeurt ermee bezig, dat wat hij mist met allerlei dingen op te vullen. Een egoïst ziet zichzelf vaak als middelpunt van het universum. Hij doet er alles aan om zijn zogenaamde eigen behoeften, en daarmee bedoel ik niet de basisbehoeften die ieder mens heeft, te bevredigen. Het maakt de egoïst niets uit om anderen te misbruiken. Het komt gewoon niet bij hem op dat hij kwetst, pijn doet, bedriegt, bedreigt of liegt tegen anderen.
Maar zelfs als een mens een egoïst is, is dat geen reden om hem te veroordelen.

Voor mensen die af en toe wat egoïstischer door de dag lopen is het al wat moeilijker. Het valt hun vaak op en dan gaan ze zichzelf veroordelen omdat ze geen egoïst willen zijn. Ze hebben angst voor het woord ego. Ze geloven dat egoïsme iets met ego te maken heeft en dat dit niet mag. Ze geloven dat ze hun liefde aan anderen moeten geven. En zo worden de meeste mensen ook opgevoed. Eerst de ander, dan jij. Velen hebben ook niet geleerd, liefde te ontvangen. Wij leren aan anderen te geven, maar niet om aan te nemen. Je kan zeggen, wij hebben geleerd anderen tevreden te stellen. En als je dat doet, leef je in principe het leven van anderen, maar niet dat van jezelf.

Als je iets doet wat je als egoïstisch gaat beschouwen, dan is het belangrijk, je niet te veroordelen.

Het is gezonder het op te merken, erom te lachen en te herkennen dat op dit moment de liefde, vooral voor jezelf, ontbreekt. Dat is het namelijk. Het ontbreken van zelfliefde. Het is een uitnodiging om meer van jezelf te houden. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk als het niet zo goed met je gaat.
En hier komt het ego is het speel. Wat mij betreft is het ego belangrijk in ons aardse leven. Het is jouw individualiteit. Individualiteit is wat je zo maakt dat je de persoon kunt zijn die je bent. Ego is nodig om jezelf te kunnen identificeren en voor jezelf op te kunnen komen. Het houd je niet tegen je ook verbonden te voelen met anderen, met alles wat is.

Het is ons de afgelopen decennia verteld dat we als spirituele mensen tegen het ego moeten vechten, ons van het ego moeten bevrijden. Vele mensen proberen echt hun ego zolang te onderdrukken dat ze niet meer zichtbaar zijn. Maar stel je eens voor, wij zouden een spiritueel mens met een gezond ego, wil zeggen met empathie en inlevingsvermogen, als staatshoofd hebben.  Wie anders zou de wereld eruit zien. De samenleving zou meteen een stuk makkelijk zijn.

Het is dus goed je ego te omarmen, je bewustzijn te verhogen, je in zelfliefde en inlevingsvermogen te oefenen.

Hoe zit het met jouw liefde voor jezelf?
Neem jij je aan zoals je bent, met alle facetten van je zijn?
Of ben je bang voor je negatieve kanten, voor afkeuring?

Als je een deel van jezelf afwijst, is er angst. En angst is het ontbreken van Liefde.

Maar zoals alles in het leven, kan je ook leren van jezelf te houden. En als je wilt kan je even contact opnemen en dan ga ik je hierbij ondersteunen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.