Voldoen

VoldoenVoldoen – wanneer en waarom?

Voldoen is een verwachting vervullen van anderen.
Wist je dat het meeste lijden door gedachten als ‘ik ben (nog) niet goed genoeg’, ‘ik kan dat niet doen’, ‘ik doe nooit iets goed’ geboren wordt?

Dit resulteert in gedachten als:

Ik moet meer werken, sneller rennen, verder springen dan wie dan ook. Ik moet gewoon beter worden.

Ja, en dan komt de angst voor oordelen van anderen. Wat zullen ze zeggen of denken als …

En zo gebeurt het dat we er altijd alles aan doen om anderen te behagen.

 

Als je jezelf hierin kunt herkennen, heb je waarschijnlijk ook ‘problemen’ jezelf te kennen. En daar ben je niet alleen mee. De meeste mensen kennen zichzelf niet, omdat we ons van jongs af aan moeten aanpassen aan de normen die de samenleving stelt. Maar wie heeft ze overwogen en zijn ze nog steeds correct?

Wat voor antwoord krijg je als je je afvraagt: wie ben ik?

En wie zou ik zijn als ik niemand zou moeten behagen?

Wat zou ik dan het liefst doen?

 

Ik bedoel niet dat je roekeloos je doel gaat vervolgen zonder echts en links om te kijken.

Als je echt bij jezelf bent, van je houdt en je aanneemt zoals je bent, dan weet je ook liefdevol om te gaan met anderen. Je gaat ze niet bewust kwetsen om je eigen doel te bereiken. Je zal dan altijd een manier vinden om met de andere te praten. Je weet hoe je mening op een liefdevolle manier te uiten. Je bent empathisch en weet goed dat anderen ook alleen maar op weg zijn hun ‘wie ben ik’ te vinden.

 

Iedereen, jij en ik, en alle anderen lijden als wij niet herkennen wie wij zijn.

De gedachten van minderwaardigheid of in thermen van materialisme maken ons niet alleen ontevreden, meedogenloos en botweg zonder op den duur ook ziek. Wij worden bitter tegenover het leven zelf en andere mensen.

Je ziet zelf wel waar dat heen gaat. Bitter zijn maakt het lichaam zuur. En dat veroorzaakt niet alleen spanning in de spieren maar ook ontstekingen. Maar dat is een ander thema.

Dus als je wil voldoen, dan neem de moeite meer zelfvertrouwen en eigenwaarde op te bouwen. En vooral word je bewust, dat je niemand moet behagen. Dat zal het beste werken als je herkent wie je werkelijk bent. Misschien is het diep verborgen maar je weet het wel.

Stel je voor wat je gaat doen als niemand meer moet behagen, als je alleen nog doet wat goed voor jou voelt. Wij leven niet alleen op deze planeet, dus heeft de samenleving een aantal regels opgesteld. Aan sommige moeten wij voldoen omdat het niet anders gaat om de samenleving te regelen. Maar er zijn ook een aantal regels die niet meer voldoen en waar je zelf over na kan denken of beter in kan voelen, of ze met dat wat jij op dit moment voelt en wilt overeenkomen.

Als jij herkent wie je bent, vertrouw je het leven.

Je weet dat je belangrijk bent. Dat je ziel met een bepaald doel hier is. Je wilt ervaren, overwinnen, begrijpen.

En dat heeft niets met anderen te doen. Algemeen zoeken/kijken wij altijd buiten ons zelf, maar dat buiten weerspiegelt ons alleen maar wat binnen nog niet aangenomen is. Het is een goed barometer om te herkennen waar nog werk aan de winkel is.

Ik heb inmiddels veel mogen erkennen. Ik gebruik dagelijks mijn eigen tools om de veranderingen in mij leven te trekken, die ik wil realiseren. En ik weet ook dat dit erkennen en herkennen door gaat, tot mijn ziel het besluit neemt het aardse lichaam te verlaten en terug te keren waar ik vandaan ben gekomen.

En in de tussentijd wil ik niet meer voldoen aan de eisen van anderen. Ik wil het leven beleven, voelen, ruiken, proeven. Genieten van alles wat in mijn leven komt omdat ik weet, ik heb het zelf gecreëerd. Veel ervan was bewust zeker niet gewenst, maar het wijst mij juist de weg. Dus let ik bijzonder goed op dat wat mij pijn toevoegt. Dan weet ik, ups, hier heb ik de afslag gemist. 😉

Wil je ook leren aan jezelf te voldoen? Wil je wat hulp op je weg? Dan neem hier contact op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.