Gezondheid

GezondheidGezondheid is de norm.

Al als kind leren wij niet gezondheid kan blijvend zijn, nee, wij leren ziek worden is normaal en behoort bij het leven.
En dat gezondheid onmogelijk een leven lang te behouden is.
Wij horen als kinderen veel over ziektes maar leren niets over gezondheid.
Wij zouden heel anders omgaan met ziektes als wij al van jongst af aan hoorden dat wij even niet gezond zijn, maar ons lichaam ons helpt weer gezond te worden. Wat zou dat een een opluchting zijn.

Wat is eigenlijk gezondheid?

De meeste van ons geloven gezondheid betekent niet ziek zijn. Maar dat is in mijn beleving niet juist.
Vroeger dacht ik ook als er iets te voelen was in mijn lichaam dat ik als pijnlijk of onaangenaam heb beoordeeld, ‘ik ben ziek’ en naar de arts gegaan.
En zo had ik had al op mijn 24te een 10 liter emmer met pilletjes. (hooggevoeligheid die als psychosomatisch ziek zijn was beoordeeld)

Maar dat is al lang veranderd.
Ik vertrouw op de intelligentie van mijn lichaam. Hij is voortdurend ermee bezig mijn gezondheid te behouden en als nodig voel ik dan pijn.
Wat ik dan voel is het herstellen van iets in mijn lichaam, dat door mijn gedachten, emoties en handelen uit het evenwicht is gekomen.

Als ik erover nadenk, valt me op, dat wij over een gezondheid praten en over duizend ziektes.
Je ziet zeker ook, hier klopt iets niet. Wat is dat voor een verhouding?

Soms hoor ik dat gezondheid aanpassingsvermogen zou kunnen zijn. Voor weer anderen betekent gezondheid veel energie hebben. Of ik lees dat gezondheid het harmonische evenwicht van lichaam, geest en ziel is binnen je privé, maatschappelijke en natuurlijke omgeving.

Inmiddels weet ik:

Gezondheid heeft veel te maken met weten en het vermogen je aan te passen.

Wil zeggen, de bekwaamheid zich te kunnen aanpassen. Zonder weten, kan men geen bekwaamheid in aanpassingsvermogen ontwikkelen.
Sommigen zijn er inmiddels zo bekwaam in, dat ze bijvoorbeeld geen verkoudheid meer krijgen of door hun lichaamsintelligentie te ondersteunen zelfs van kanker zonder arts en medicijnen genezen.

Er zijn dus een heleboel definities over gezondheid.

Een tijd geleden ben ik een definitie tegen gekomen, die voor mij 100% klopt, waar ik mij helemaal in kan vinden en die ik graag met jullie wil delen.

Gezondheid is de kwaliteit van mijn relatie (s)

 • Relatie met mijzelf

  >Geweten – Lichaam – Geest – Ziel

Ja, geweten! Dit staat vooraan.

Om beslissingen te kunnen nemen hebben wij ons geweten nodig. Hier worden onze ervaringen (ook collectief) opgeslagen.
Wij hebben een houvast nodig. Ons geweten is ons binnenste rechter.

Een goed geweten zegt niet dat wij goed handelen, het kan ons gewoon laten handelen zoals wij dat hebben geleerd.
Een slecht geweten geeft ons de kans, over dat wat wij (willen) doen nog eens na te denken.
Een slecht geweten is de kans anders te gaan handelen als ik geleerd heb, het geeft mij de mogelijkheid vanuit mijzelf te handelen.
Als ik een slecht geweten heb, voldoe ik meestal niet aan dat wat van mij verwacht wordt.

Voorbeeld:

Ik groei op in een familie van creminelen. Bedriegen, liegen en morden gehoord in onze clan en is belangrijk om onze belangen te behouden.
Voor mij is heel normaal dat ik net zo ga handelen als mijn familie om mijn voordeel te krijgen. Ik heb een goed geweten omdat ik voldoe aan de familie.
Op een dag hoor ik een gesprek van andersdenkende of ik leer iemand kennen die hier heel anders over dat denkt, wat voor mij heel gewoon en normaal is.
Ik voel dat er iets in mij gebeurt en ik begin erover na te denken. Ik krijg stiekem en zonder dat ik het bewust opmerk een slecht geweten.
Dit zal het begin van een verandering in mijn leven kunnen zijn. Het begin vanuit mijn eigen zelf bewust te denken en te handelen.

Ander voorbeeld:

Ik ben ziek en mijn ouders (of sus / broer, vrienden, werkcollega’s of andere mensen met die ik te maken heb) zeggen, je moet de pillen innemen die je van de dokter hebt gekregen. Jij neemt de pillen niet en hebt een slecht geweten omdat je weet, ze hebben gelijk. Immers neemt iedereen om je heen dat pilletje dat de dokter voorschrijft.
Maar jij voelt ergens in je, dat je niet wilt handelen zoals dat van je wordt verwacht. Je krijgt een slecht geweten. Je denkt en voelt nog eens goed na en ……

Nog een voorbeeld:

Ik voel mij verantwoordelijk voor iemand. Ik heb als kind geleerd dat ik de verantwoording heb voor anderen. Nu voel ik mij hiermee helemaal niet goed.
Ik denk erover na om weg te gaan. Ik heb een slecht geweten. Ik neem niet de verantwoording voor mij ondanks ik voel dat het niet goed is door te gaan zoals ik geleerd heb. Ik word ziek.
Wordt het dan niet tijd erover na te denken voor wie ik daadwerkelijk verantwoordelijk ben?
Ben ik niet in eerste instantie voor mijzelf verantwoordelijk? Moet ik niet goed zorgen voor mijzelf?
Mijn slecht geweten geeft mij een hint.

In de relatie tot mijzelf behoord ook:

Zelf–ver –antwoord-elijkheid

Antwoord = reactie, die komt bijna automatisch > en tussen dat wat ik hoor en mijn reactie ligt een kleine ruimte en die heet: vrije wil

Ik heb dus de mogelijkheid te beslissen hoe ik reageer.
Bepaalde thema’s roepen bepaalde reacties op zoals politiek, geloof, mode en andere. Maar ook hier is een heel kleine ruimte in die wij kunnen beslissen vanuit gewoonte te reageren of ons bewust te worden, ho, wacht even… en wij hebben de kans anders te reageren. Dat is onze vrije wil.
Wij hebben altijd onze vrije wil tot beschikking. ALTIJD.

Wij voelen ons vaak gedwongen om bepaalde dingen te doen, maar uiteindelijk hebben wij altijd de keuze – altijd onze eigen vrije wil.

En in ant-woord staat het woord = Communicatie

 • binnen onszelf
 • buiten onszelf

Binnen onszelf zijn wij voortdurend aan het communiceren. De hele dag draait het gedachten carrousel door.
En wij communiceren buiten onszelf niet alleen via woorden maar ook via ons lichaam. Je ziet gewoon hoe bepaalde dingen die wij tegen anderen zeggen, bij hun aankomen.
Ze hoeven niets te zeggen en wij zien aan de lichaamstaal wat zij denken. Ze zijn open en relaxt of ze sluiten zich af.

 • Relaties tot je medemensen

  >Familie, vrienden, collega’s en andere mensen die ons tegenkomen.

Je hebt het zeker ook zelf al meegemaakt. Neem aan je hebt ergens in je lichaam pijn, zeggen wij in je rug tussen je schouderbladen. Je wilt niet naar de arts. Voor jou is duidelijk je lichaam is iets aan het herstellen en je moet proberen te begrijpen wat deze pijn je wil zeggen. Je vertelt het aan je familie of mensen binnen je relaties zien dat je pijn hebt. Wat gebeurt?

De meesten zullen meteen over je heen rollen met hun mening. ‘Oh, dat is niet goed, je moet naar de arts gaan, het zou iets ergs kunnen zijn, laat het beter nakijken voor de zekerheid, of je krijgt zelfs het advies neem een pilletje tegen te pijn, dat helpt altijd.’

Wat doe je? Blijf je bij jouw eigen beslissing of volg je die van anderen?
Ga je naar een dokter of neem je pijnstillers om de symptomen kwijt te raken?

 • Relatie tot andere levende wezen
  >Dieren, planten, aarde, kosmos

Wij zijn voortdurend verbonden met alles om ons heen. Of wij het geloven of niet. En dat is ook al lang wetenschappelijk bewezen. Wij communiceren de hele dag met alles wat er is. Bewust of onbewust. Er is een permanente uitwisseling.

Dus – wat is gezondheid?

Om het op de punt te brengen:
Op de ene kant de relatie tot jezelf en de relatie tot alles andere.
En de communicatie met jezelf en anderen.
En natuurlijk ook de voeding.
Maar hiervan hebben al heel veel mensen gehoord en de een of ander heeft zijn voedingspatroon al verandert.
Dat is ook de reden waarom ik hier over de mentale en spirituele relaties wil informeren.

Nu kunnen sommigen denken, nou ja, laat maar. Dat mag en zegt iets over jou. Jou geest is (nog) gesloten, je hebt er een andere menig of voorstelling over.
Waarvoor heb je angst? Wat kan er gebeuren als je even een andere zicht op de dingen die je kent toelaat?
Als je geest wel open staat, laat je het even binnen komen. Je voelt wat het met je doet, denkt er even over na en beslist dan pas wat je met deze informatie wilt.

Mijn eigen gezondheid

Ik ben ervan overtuigd als ik enig ben met mijzelf, naar mijn geweten ga handelen, puur en onbekommert ben, zijn er geen blokkades (ziektes) in mijn lichaam, geest of ziel. Hieraan de werken is een hele uitdaging en het is aan iedereen overgelaten of men deze uitdaging aan wil gaan.

Ik heb al voor lange tijd besloten deze uitdaging aan te gaan. Ik heb begrepen dat ik niet mee moet gaan, niet moet voldoen aan de verwachtingen van anderen, dat ik gewoon bij mijzelf moet blijven. In veel gebieden lukt dat al aardig, maar helaas lukt het nog niet overal.

Moeilijk wordt het vooral, als mijn keuze ook invloed heeft op het leven van iemand met die ik samen leef.
Als ik door omstandigheden ga beslissen ‘tegen mijn wens in te gaan’, dan moet ik mij duidelijk maken: DAT IS NU MIJN KEUZE en deze ook accepteren.
Immers heb ik altijd de keuze een andere weg op te gaan.

En …..

Helaas valt mij geregeld op dat ik (nog) vaak vanuit gewoontes reageer. Dat ik niet oplet om de kleine pauze, tussen dat wat binnen komt en hoe ik reageer, te gebruiken.
Maar – hoe heet het: Pas als jij je bewust wordt van jouw reacties op het gedrag van de ander, kun je kiezen voor ………

Ik weet dat mijn gedachten en emoties de staat van mijn gezondheid bepalen (en niet alleen op mijn gezondheid maar op alle gebieden die invloed hebben op mijn leven) en daarom ben ik aan het leren bewuster te reageren en met mijn keuzes om te gaan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.