Blinde vlekken

Blinde vlekkenBlinde vlekken

Iedereen heeft deze zogenaamde blinde vlekken.

Bijna iedereen kent het wel. Je hoort van anderen wat voor mooie eigenschappen je hebt en waar je sterken liegen.
Alleen, jij hebt er geen oog voor, je kan ze niet zien.

In de psychologie noemt men dit ‘blinde vlekken’. Blind gewoon daarom, omdat wij bepaalde eigenschappen, sterke of zwakke punten aan ons zelf niet kunnen zien hoewel ze er zijn.

Maak eens zelf een klein experiment.

Neem een papiertje en pen en schrijf voor jezelf 5 sterke en 5 zwakke punten op die heel spontaan in je opkomen. Ben je klaar?
Nu vergelijk deze twee lijstjes.  Valt je iets op?

Ik heb het gevoel dat je lijstje met zwakke punten veel makkelijker en sneller klaar was dan die met je sterke punten. Maar misschien zijn er ook niet eens 5 sterke punten in je opgekomen. Dat komt veel vaker voor dan men denkt. En dat komt omdat wij voor onze sterke punten vaak blind zijn. Wij zien niet wat wij het beste kunnen. Vaak houden wij onze sterken en ‘positieve’ eigenschappen voor vanzelfsprekend en koppelen daarom weinig aandacht aan.

Als het om onze zwakheden gaat hebben wij adelaarsogen. Daarom kunnen wij hier vaak ook veel bedenken. Soms zelfs meer dan ons lief is.

Klinkt dat bekend? En gaat dit alleen jou zo?
Laat je geruststellen: je bent in goed gezelschap. Iedereen heeft deze blinde vlekken voor zijn eigen sterke punten, ik ook.

 

Mijn eigen blinde vlekken.

Mensen zeggen heel vaak tegen mij: Je ziet het allemaal zo klaar, wat fijn dat ik met je hierover mocht praten. Je hebt mij weer verder geholpen. Ik wist niet dat het zo eenvoudig kan zijn.

Voor mij niets bijzonders, dat hoor ik al sinds mijn kindheid.

Of

Ik was jaren door angst en paniekstoornissen niet in staat het huis te verlaten. Ik kon ook geen boodschappen gaan doen. Op een dag, naar jarenlang aan mijzelf te hebben gewerkt ben ik meegegaan met mijn man. Van anderen hoorde ik, wauw wat goed van je. Ik zwaaide het gewoon weg. Immers is het normaal boodschappen te doen en ik vond dat ik het sowieso had moeten kunnen doen.  Maar ik wist dat ik zo niet door wilde gaan. En dit besef heeft mij aangezet op zoek te gaan. En naar 18 jaar zoeken heb ik gevonden hoe ik mijn situatie kon veranderen en dat zelfs in korte tijd.

Sinds bijna een jaar rijd ik ook weer auto. Ga gewoon aan het leven deelnemen. Ik hoor van anderen: wat ben je toch verandert, je bent zo sterk. Je bent echt een kanjer. Super hoe je dat allemaal in je eentje hebt voor elkaar gekregen. Soms buigen mensen zelfs een klein beetje voor mij.

Maar ik heb het niet zomaar voor elkaar gekregen en ook niet helemaal in mijn eentje. Er waren af en toe mensen op mijn pad gekomen, die mij het een of andere hebben duidelijk gemaakt en op een dag is mij na meer dan 15 jaar ineens iets bewust geworden. Ik heb mijzelf in een offerrol gebracht en in deze wilde ik niet blijven. Dat ik in een offerrol was terecht gekomen, heb ik gewoonweg niet gezien. Ik heb het allemaal buiten mijzelf neergelegd en geloofd dat ik door omstandigheden in deze proces terecht ben gekomen.

Hoe komt dat, dat men zijn eigenschappen en sterken niet erkend?

Het ligt zeker ook daaraan dat niet iedereen zo zelfzeker is om zichzelf hemelhoog te prijzen. (Sommigen kunnen dat wel weer heel goed).  Maar vooral heeft het ermee te maken dat wij het voor normaal aanzien en hoe wij dat, wat wij inmiddels hebben bereikt, beoordelen.  Zo in die zin van: Anderen hebben het ook bereikt, zo bijzonder is het nu ook weer niet. Je moet gewoon iets riskeren dan kan iedereen zijn doel bereiken. Dus is het niet bijzonder dat ik het ook heb bereikt.

Maar dat is niet zo.

Natuurlijk heeft men iets bijzonders bereikt. Het is alleen zo dat men niet kan zien wat men al heeft bereikt.

Om bij mijn voorbeeld te blijven: Als ik bedenkt dat ik meer dan 15 jaar niet zonder enorme inspanning, met veel pijn en verdriet het huis kon verlaten, en dat ik nu weer gewoon de straat op ga, vol zelfvertrouwen ben en gewoon dingen durf te doen die ervoor ondenkbaar voor mij waren, dan is dat bijzonder.

En hoe weet ik dat nu, als ik het voorheen niet kon zien omdat het een blinde vlek was?

Omdat anderen het mij vertellen. Al deze mensen weerspiegelen mij. Zij bevestigen dat mijn manier, hoe ik de weg ben gegaan en wat ik al heb bereikt, iets bijzonders is. En zo begin ook ik langzaam te begrijpen – en zo verdwijnt mijn blinde vlek.

Het heeft allemaal met vertrouwen te maken en dan vooral met zelfvertrouwen.

Vind jij alles wat je doet, wat je hebt bereikt, en ook al ben je er heel goed in, voor ‘gewoon of normaal’? Zie je gewoon niet dat je bepaalde dingen met veel inspanning, discipline, goede ideeën en daadkracht hebt behaald? Dan zijn dat je blinde vlekken! Je blinde vlekken voor je eigen sterken en een echte zelf- vertrouwen-killer!

Wil je je blinde vlekken laten krimpen?

Hier een paar tips. Misschien is het voor jou niet zo eenvoudig maar het helpt je om je zelfvertrouwen te laten groeien.

Leer je eigen bijdrage aan het succes van bepaalde situaties te herkennen.

Vraag je bewust af wat je al hebt bereikt. Met welke eigenschappen of sterken hebt je anderen kunnen helpen.

Leer complimenten aan te nemen.
Velen van ons voelen de impuls om een compliment direct af te weren. Dit is niet waarderend, nog naar jezelf nog naar de andere partij. Door het ontkennen spreken wij de andere partij ook indirect hun beoordelingsvermogen af. In plaats van het compliment af te weren of klein te praten, kan je leren de waardering te aanvaarden. Immers laat het je duidelijk worden dat anderen je sterken of eigenschappen wel waarderen. Deze zijn vaak in een compliment verborgen.  Neem het als feedback om je blinde vlekken te verminderen en wees nieuwsgierig wat anderen graag aan je mogen.

Leer anderen om een feedback te vragen.
Vraag aan mensen die je vertrouwt en die eerlijk zijn wat zij erover denken. Hier is het belangrijk dat je eerlijk gemeende feedback krijgt. Iemand die lief of aardig wil doen om je niet te kwetsen geeft geen feedback waar jij iets aan hebt. Feedback die kwetst leert ons altijd iets over onszelf.

 

Als jij ook de pijn en het verdriet achter je wilt laten en je hierbij hulp wilt hebben, neem dan contact met mij op.
Ik help je met mijn programma op een eenvoudige manier het snelste resultaat te bereiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.