Schaduw – werk

Schaduw in jezelf herkennen en integreren was nooit zo belangrijk als nu.Schaduw

De huidige kwaliteit van tijd brengt onze schaduw steeds meer naar de oppervlakte.

Wat op dit moment in de wereld gebeurt is een kans voor ons allemaal om te kijken wat in onze samenleving fout gaat. Hoe wij ons in bepaalde situaties gedragen. Wat wij in onszelf afwijzen om ‘geliefd en geaccepteerd’ te zijn. Hoe wij onze kwaliteiten verstoppen maar ook onze zogenaamde ‘negatieve’ eigenschappen. Hoe wij ons aanpassen en onszelf ontkennen.

Voor mij lag bijvoorbeeld woede, het gevoel oneerlijk behandeld te worden, vaak in de schaduw. Ik heb als kind geleerd dat woede geen goed deel van mij is en als gevolg daarvan heb ik het vaak alleen als een “slecht gevoel” ervaren. Maar ik had vele jaren geen directe toegang tot dit gevoel van woede en wist ook niet waar het vandaan kwam. Door aan mijn schaduw te werken is mij dit bewust geworden en ik heb geleerd deze aspect van mij te accepteren en te beheren.

Wat is schaduw?

C.G. Jung,  (1875 – 1961) was een Zwitserse psychiater die onze kijk op de menselijke psyche of persoonlijkheid heeft veranderd) definieerde de schaduw als volgt: «Het bestaat uit alle dingen die we zijn maar nooit willen zijn». De schaduw bevat verdrongen aspecten die we onaanvaardbaar vinden aan onszelf. We splitsten ze af uit angst of schaamte, niet geliefd zijn, niet erkend worden of zelfs gestraft worden.

In de natuur zijn licht en schaduw onlosmakelijk met elkaar verbonden: zonder licht is er geen schaduw en andersom! Wat in de natuur geldig is, geldt ook voor onze persoonlijkheid.

Er zijn eigenschappen die we graag aan andere mensen laten zien. Dit zijn degenen die “sociaal aanvaardbaar” zijn. We geven er de voorkeur aan om de anderen te verbergen, omdat het ons onaangenaam is als andere mensen deze eigenschappen of dit gedrag in ons zouden ontdekken. Maar of we het willen of niet: we kunnen niet zomaar uit onze schaduw vluchten. We kunnen het misschien een tijdje achter een masker verbergen, maar het volgt ons (niettemin) in symptomen, in overeenkomstige levenssituaties of zelfs ‘s nachts in dromen.

Wees je ervan bewust dat wij heel en perfect geboren worden.

Hoe ontstaat schaduw?

Een paar voorbeelden:

  • Als baby/kind zijn we afhankelijk van onze ouders of andere verzorgers. Wij zijn afhankelijk van het ontvangen van liefde, voeding en bescherming.
  • Wij krijgen lof en kritiek voor wat wij doen en onthouden: ‘Aha, met dit gedrag mogen ze mij niet / houden ze niet van mij…, maar als ik zo doe dan wel’.
  • Op deze manier worden wij (onbewust) geconditioneerd en laten wij vooral die kwaliteiten zien waarvoor wij lof verdienen – en leren de andere te verbergen.

Dus impopulaire eigenschappen worden verdrongen tot in het onderbewuste, waar ze natuurlijk niet weg zijn, maar ons wel blijven beïnvloeden. Hiervan zijn wij ons helaas niet bewust.

Later in het leven, wanneer andere mensen zich gedragen op een manier die overeenkomt met een van onze schaduwaspecten reageren wij door de persoon negatief te beoordelen. We gebruiken onze partners, vrienden, collega’s of zelfs vreemden om onze schaduw op hun te projecteren. Maar ook dat helpt niet om gezond en heel te worden, in tegendeel wij worden steeds meer ontevreden.

Hoe herken je de schaduw in jezelf?

Wat je dwars zit of zelfs ergert aan andere mensen heeft minder met hen te maken, het heeft meer te maken met jezelf. Het wijst je op onbewuste eigenschappen of delen van jouw persoonlijkheid die je in jezelf afwijst. Dat is de reden waarom je ze (onbewust) op andere mensen projecteert.

Bijvoorbeeld:

  • Je blijft bepaalde dingen doen zonder enig bedoeling, alsof je ze niet onder controle hebt.
  • Je reageert boos, gewelddadig, geïrrigeerd of zelfs irrationeel op sommige mensen omdat ze eigenschappen vertegenwoordigen, die je in jezelf proberen te onderdrukken.
  • Je maakt van anderen sterren of idolen omdat ze de kwaliteiten vertegenwoordigen die je uit valse bescheidenheid hebt afgezworen.
  • En als je een gedrag herhalen dat je niet goed doet (automatisch gedrag/reactie), dan is dit een indicatie dat een schaduw het heeft overgenomen.

Dus, als je je altijd ergeren aan mensen die zich bijvoorbeeld heel brutaal gedragen, kan het een kwestie zijn van kijken op welk gebied jij je meer mag laten zien. Of, als je je ergert aan erg egoïstische mensen, ga eens kijken hoe je beter voor jezelf kunt zorgen.

Schaduwaspecten aan het licht brengen door herkenning en integratie dient onder andere voor diepere zelfkennis. Bij het integreren van onbeminde en onbeleefde delen van je persoonlijkheid, is het belangrijkste om ze te accepteren en weer terug te nemen.
Eigenliefde is de sleutel: jezelf accepteren zoals je bent, met licht en schaduw!

Ook al lijkt de confrontatie met deze energieën en de integratie van schaduwkwesties ons op het eerste gezicht misschien ongemakkelijk, het helpt ons om steeds weer heel te worden.

Het accepteren en integreren van onbeminde persoonlijkheidskenmerken heeft het potentieel authentieker worden en om

  • een ​​beter gevoel van eigenwaarde / meer zelfliefde te ontwikkelen
  • weer meer van zijn kracht en levensvreugde (terug) te vinden
  • in zich zelf aangekomen en compleet voelen.

 

Werken aan je schaduw laat je begrijpen waarom je je op een bepaalde manier gedraagt. Hierdoor heb je de kans te werken aan gevoelens zoals angst, verdriet, woede of schaamte en wat zeker ook van belang is, je doorbreek oude gedragspatronen.

Als je bij het ontdekken van je schaduwaspecten hulp wilt hebben, sta ik je graag ter beschikking. Neem in dit geval contact op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.