Twijfels – wat doe jij ermee?

Twijfels

Elk mens heeft twijfels. Ze horen gewoon bij de mens.
Maar wat doe jij met twijfels?
Geloof je ze altijd?
Ga je in opstand komen en duw je ze van tafel?
Of ga je met ze aan de slag?

Twijfels zijn waardevol, tenminste als je ze niet te veel macht geeft.
Want wat zijn twijfels? Het zijn gedachten, niet meer en niet minder.

Vaak zeggen mensen ‘ik ben niet goed genoeg’. Maar dat is slechts een gedachte. Je kunt ook zeggen ‘ik ben goed genoeg’. Slechts één woord ontbreekt. Beide gedachten hebben gelijk. Het zijn gewoon gedachten die je door je geest wordt aangeboden en waarmee je kunt doen wat je wilt.

Maar op welke gedachte let je?

Waarschijnlijk op de gedachte die al als patroon in jou is verankerd. In dit voorbeeld de gedachte: ‘Ik ben niet goed genoeg’.
De truc is, te zien dat dit geen waarheid is, alleen een zin die uit verschillende woorden bestaat.

Stel je eens voor, je vertelt deze zin aan een Portugees, die zal waarschijnlijk vriendelijk tegen je glimlachen, omdat hij de betekenis niet begrijpt.
Maar jij denkt de betekenis te begrijpen, omdat je dat zo hebt geleerd.

Dus wat kun je doen, om te zien wat erin zit aan waarheid in de twijfel, ‘ik ben niet goed genoeg’ en hoe ontneem je hem de macht over jou?

Ik stel voor de twijfel op te schrijven. Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar dan is de twijfel niet meer in jou, maar op het papier. Je kan de twijfel makkelijker bekijken omdat hij op die manier van jou gescheiden is.

In een twijfel zit vaak ook een beetje waarheid.

Stel je voor je moet geld verdienen voor je onderhoud. Als je bijvoorbeeld geen zin meer hebt op kantoor te werken, je denkt erover na je baan op te zeggen om voor jezelf te beginnen met een praktijk als consultant, zonder opleiding of ervaring in dit vak te hebben. Dan zou de twijfel waarschijnlijk zeggen ‘dat gaat niet, je bent niet goed genoeg, dat kan je niet’.

Waarom doet de twijfel dat? Omdat hij je wil beschermen.
Het is dus belangrijk te kijken, waar zit de waarheid in deze twijfel en wat is de positieve kant. In boven genoemd voorbeeld zou je zonder opleiding of ervaring inderdaad nog niet goed genoeg zijn. Maar dat moet niet zo blijven. Je kan je voorbereiden op de volgende stappen. Je kan kijken waar je een opleiding kunt volgen, je kan oefenen, je uitwisselen met anderen. Er zijn jou al mensen voor gegaan die dat hebben gedaan, je weet het is mogelijk.

Kijk dus goed naar de twijfel en bedenk alsjeblieft, hij kan altijd alleen iets zeggen over je verleden, maar nooit iets over je toekomst. Die kent hij gewoon nog niet. Dus wees vriendelijk tegen de twijfel. Je kan hem bedanken en zeggen ja, ik ben nog niet goed genoeg en het klopt dat ik in het verleden het een of andere niet goed heb gedaan. Maar weet je wat, twijfel, het heeft mij iets geleerd en ik waardeer dat. Maar je hebt helemaal geen flauw idee of ik het nu goed zal doen of goed genoeg ben. Je weet het niet, je ben een gedachte uit het verleden. Weet twijfel, ik heb op elk moment het recht mij opnieuw uit te vinden, opnieuw te kiezen wat ik met mijn leven wil. Ik kies voor de verandering, ik zoek het uit en dan vier ik mijn succes.

Wat is nu de moraal van het verhaal?

Vecht niet tegen je twijfels, ze zijn niet je tegenstanders. Zij maken deel uit van je psyché die je probeert te beschermen. Jij bepaalt hoe je met de twijfel omgaat, of je hem gelooft en opgeeft of uitzoekt welke boodschap de twijfel heeft. Jij bepaald hoeveel macht de twijfel over jouw leven krijgt.

Vaak is het zo dat wij onze twijfels niet eens meer opmerken en dan is de kans voor verandering klein. Als jij hulp wilt hebben bij het herkennen, sta ik je graag ter beschikking.

Je kunt contact opnemen via mail of het contactfomulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.