De wet van aantrekking

Wet van aantrekking light4everAantrekking – een kracht die inmiddels wel bijna iedereen kent.
Toen ik de eerste keer iets van de wet van aantrekking gehoord heb was ik overtuigt hier moet ik meer van weten. Ik kocht de dvd en een paar boeken en begon ermee te werken. Er gebeurden daadwerkelijk verrassende dingen. Ik was enthousiast en had een tijdje het gevoel het werkt. Ik deed wat geadviseerd wordt en toch ….
Na verloop van tijd kwamen de oude situaties terug en alles was er weer, zoals het was.

Wat was er aan de hand? Had ik het niet op de juiste manier gedaan?
Het was duidelijk dat ik nog niet de juiste aanpak had gevonden.
Wat moest ik veranderen om de kracht van aantrekking te kunnen gebruiken?

Na lang zoeken begon het duidelijker te worden. De meeste dingen kan men met denken alleen niet veranderen. Onbewuste overtuigingen houden ons in ons gewone patroon van denken en doen. Daarom kan men de wet van aantrekking ook niet met alleen maar denken (bewust) benaderen. Wij zijn over het algemeen heel weinig bewust met ons leven bezig. De meeste reacties en handelingen gebeuren automatisch en zijn ons dus niet bewust. Of denk jij bijvoorbeeld erover na hoe je het beste kan ademhalen in situaties waar je overstuur bent? Ik in elk geval niet.

Ok, dan maar met het onderbewustzijn werken. Kijken wat voor overtuigingen, wat voor blokkades, wat voor weerstanden kom ik in mezelf tegen. Hier moet ik beginnen en hiermee moet ik werken. Dat is niet eenvoudig, zeker niet. Het is met hard werken verbonden. Maar als wij dat werk op ons nemen en het ons lukt erbij te blijven, dan veranderen onze gedachten en handelingen, ja zelfs onze ‘persoonlijkheid’.

Om deze veranderingen te bereiken moet men heel eerlijk tegenover zichzelf zijn. Wat op zich al een uitdaging is. Men moet kijken welke overtuigingen heb ik eigenlijk. Mijn overtuigingen hebben alles met de wet van aantrekking te maken. Zij bepalen wat ik in mijn leven tegenkom. Over het algemeen zijn wij ons hiervan niet bewust.

Er zijn verschillende mogelijkheden om erachter te komen.

Een voorbeeld is achtzaam te zijn. Hoe reageer ik op bepaalde situaties, reacties of kritiek van anderen, scenes op tv?
Welke overtuigingen laten mij reageren zoals ik reageer?
Dat is voor de meesten op den duur niet vol te houden.  En ondanks ik veel moeite heb gedaan lukte het ook mij niet voortdurend achtzaam te blijven.

Een andere mogelijkheid is een lijstje met overtuigingen te bekijken en opmerken hoe reageer ik op de verschillende overtuigingen.

Wat gebeurt er als anderen tegen mij zeggen:

 • Je bent niet goed genoeg.
  Je deugt niet.
  Je kan geen kritiek verdragen.
  Je moet altijd gelijk hebben.
  Je bent een controlefreak.
  Je vertrouwt niet op anderen.

Wat voel ik dan, hoe reageer ik, hoe handel ik als iemand zoiets tegen mij zegt?

Denk ik onbewust van mezelf:

 • Ik ben niet goed genoeg.
  Ik deug niet.
  Ik kan het niet hebben als anderen mij afkraken.
  Ik weet het ook beter als de jij.
  Ik kan niet wachten tot jij het gaat doen, dus ik maak het zelf.
  Ik wil niemand lastig vallen.

Zo een lijstje kan men makkelijk via internet downloaden. En dan kan men kijken hoe reageer men op elke overtuiging. Sommige zullen niet met je resoneren. Ze zeggen je niets en roepen ook geen reactie op. Andere komen je bekend voor en je zegt ‘oh ja, die heb ik ook’. Maar de belangrijksten zijn die, waar je heel overtuigt zegt ‘nee, die heb ik niet’. Anderen ja, maar ik niet.

Als wij zulke overtuigingen tegen komen is het belangrijk even goed te kijken of het echt zo is of niet.

Het is makkelijker als men dat met iemand kan doen die ons goed kent en ons kan helpen in te zien of wij wel deze overtuiging hebben. Wij nemen deze niet meer waar, maar anderen om ons heen wel. Men ziet zelf niet altijd hoe men overkomt. Dit zijn de beroemde blinden plekken. Daarom is het zo belangrijk dat anderen ons helpen inzicht in onze overtuigingen en handelingen te krijgen. Deze hebben immers een enorme invloed op de wet van aantrekking en dus op dat wat wij beleven. Wij kunnen onze vrienden, kennissen, familie of partner vragen, zeg eens, wat denk je hoe ik dit of dat zie. Wij zullen soms verbaasd zijn hoe anderen ons waarnemen. Dat zal een eenvoudige manier kunnen zijn als men eerlijk tegenover zichzelf blijft en de andere niet gaat aanvallen.

Als men geen familie, vrienden of ander iemand heeft en zich geen hulp van buiten wil of kan halen, kan men het ook alleen doen. Dat is een proces die wel langer duurt en voortdurende achtzaamheid van je vraagt. Men moet op de dingen letten die in het dagelijkse leven gebeuren. Als er iets gebeurt dat men niet wil, moet men kijken welke overtuiging kwam hier met de wet van aantrekking overeen en heeft dit in mijn leven gehaald. Dat is een moeizaam proces die heel lang kan duren. Omdat wij over het algemeen in het dagelijkse leven zoveel op de autopiloot (dus onbewust) doen merken wij vele dingen niet meteen op.

Niets op deze wereld gebeurd toevallig. Waar je ook bent alles komt via de wet van aantrekking in ons leven.
Bewust of onbewust – dat maakt de wet van aantrekking niet uit.

Tegenover alles wat in mijn leven komt staan mijn eigen gedachten en overtuigingen. Zij resoneren met dat wat in mijn leven wordt gemanifesteerd. Het heeft met de energie te maken die zich met dat verbind wat bij elkaar past.

Het is dus van groot belang aan zichzelf te werken. Men moet, als men veranderingen wil beleven, beginnen andere overtuigingen in het onderbewustzijn te vestigen. De neurowetenschap bied ons hier een paar mogelijkheden met die ik nu werk en waar veranderingen zich op een snelle manier manifesteren. Werken moeten wij hier ook nog, maar het is makkelijker en sneller dan elke andere manier die ik tot nu toe heb leren kennen.

Als wij andere overtuigingen in ons onderbewustzijn hebben gevestigd, beleven wij deze veranderingen ook in ons dagelijks leven. En niet alleen maar even en dan is alles weer zoals het was. Nee, deze veranderingen zijn op den duur omdat wij heel eenvoudig anders denken en voelen over bepaalde situaties en zo via de wet van aantrekking deze situaties ook anders gaan beleven. En dit roept weer vertrouwen op. En als er iets niet zo loopt als men dat wil, gaat men gewoon kijken welke oude overtuiging hindert hier het proces.

Ik ben ervan overtuigt dat het creëren van mijn leven zoals ik dat wil leven, een proces is die een leven lang door gaat.

Het is geen opleiding die in een paar maanden of jaren is afgesloten. Het lijkt een opdracht te zijn voor ons als mensen in het algemeen. Als wij ons allemaal bewust met ons onderbewustzijn bezig zouden houden, zou de wereld een paradijs voor iedereen kunnen zijn. Als wij eenmaal de bewuste beslissing hebben genomen ons onderbewuste te veranderen en deze richting gaan volgen, komen wij op een ander bewustzijnsniveau dat ons weer andere situaties laat beleven.

Iedereen naar zijn overtuigingen, naar zijn wensen.  En zo is het nu helaas ook al. Laten wij bewust werken aan onze onderbewuste overtuigingen en de wereld gaat veranderen.

Over wat negatieve en positieve overtuigingen zijn en welke invloed ze op ons hebben zal ik in een andere blog verder ingaan.

Buddha zei: ‘We create the world in our minds’.
Carl Gustav Jung, Zwitsers psychiater en psycholoog,  https://nl.wikipedia.org/wiki/Carl_Gustav_Jung kwam tot de overtuiging: ‘Alles wat je buiten tegenkomt is een uiting van wat je van binnen nog hebt uit te werken.’

Ik geloof dat elke mens in staat is door veranderingen in het onderbewuste aan te brengen, dat aan te trekken wat hem gelukkig maakt en een gevoel van voldoening geeft.

Wil jij weten hoe je dat op een eenvoudige manier kan doen? Dan neem dan snel contact op.

https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Secret_(film)

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.