Onderbewustzijn vs. Bewust-zijn

Onderbewustzijn vs Bewustzijn

Onderbewustzijn of Bewustzijn – Wie of wat bepaald ons leven?

Maken we het eens duidelijk:
Het onderbewustzijn is vele malen krachtiger dan het bewustzijn.
Informatie die wij bewust opnemen: ca. 5% (40-bits processor, zeg maar)
Informatie die wij onbewust registreren: ongeveer 95%. (40 miljoen-bits processor).

Ons onderbewuste leidt tot onze werkelijkheid.

Het omvat alle niet bewuste psychische processen. Ons persoonlijke onderbewustzijn speelt de hoofdrol in ons dagelijkse leven. Het is ontstaan uit het collectieve en familiaire onbewuste. Alle ervaringen die je op aarde hebt gemaakt, worden in de neurale netwerken van je hersenen opgeslagen. Maar er zijn ook aanwijzingen dat er een ‘abdominale brein‘ is. (Dat is het bereik tussen borstkast en bekken, dus het buikbereik.)

De neurogastroenterologie staat nog aan het begin, maar men gaat ervan uit dat de ‘buik hersenen’ en ‘hoofd hersenen’ in een voortdurende contact staan. 90% van de informatie uit de darm wordt naar de hersenen verzonden, maar slechts 10 procent in de andere richting – van de hersenen naar de buik.

Een typische “communicatie” van de buik naar het hoofd kan je waarnemen als je iets ergs hebt gegeten.

De abdominale hersenen (buikbereik) geven verslag over toxines aan de hoofd hersenen en die sturen signalen op het darmen zenuwstelsel om reflexen te activeren die het braken provoceren. Het ‘abdominale brain’ lijkt een somatische marker te hebben, die ons een “gevoel” voor bepaalde dingen geeft. Het stuurt informatie van de maag naar de hersenen en is dus ook voor stemmingen en emoties van belang. Dat gebeurd allemaal onbewust.

Het onderbewustzijn is verantwoordelijk voor de materiële verrichtingen, reflexen, bewuste en onbewuste handelingen. Onderbewustzijn en bewustzijn zijn rechtstreeks met elkaar verbonden. Dat maakt het ook zo moeilijk ons bewust bezig te houden met veranderingen.

Maar hoe komt dat?

Ons bewustzijn is dus weinig efficiënt in het dagelijks leven omdat het niet meer dan 5 procent van de dag volledig op de hoogte is van wat er in en om ons gebeurt. De resterende 95 procent van de dag bepaald ons onderbewustzijn. Het zijn automatische acties, reacties, gedragspatronen die bijna de hele dag worden uitgevoerd.

Bewustzijn is ons bewuste denken en dat is afgeleid van het onderbewuste.
Alleen de mens heeft het vermogen bewust in het verleden, heden en de toekomst te denken. Maar het is niet mogelijk dingen in de toekomst te zien, die niet overeenkomen met de ervaringen, normen en waarden van je onderbewuste.
Daarom werken positief denken en affirmaties over het algemeen alleen als zijn overeen komen met de programma’s van het onderbewuste.

Men kan zeggen ons (actieve) bewustzijn is hoofdzakelijk ermee bezig ons voor gevaren en bedreigingen te beschermen.
Dat is gewoon de taak van ons actieve bewustzijn. En dat heeft een goede reden.
In vroegere tijden moest men erg opletten. Er waren allerlei gevaren door gevaarlijke beesten (beren, roofkatten, slangen om er een paar te noemen) of bedreigingen door andere mensen.
Ook al zijn de gevaren of bedreigingen nu van andere aard, het bewustzijn is en blijft alert. Bijvoorbeeld tegen klappen of verbale geweld. Over duizenden jaren hebben wij als mensheid manieren bedacht hoe wij ons tegen zulke pijn kunnen beschermen. Wij proberen gewoon dergelijke situaties te voorkomen.

En dat is ons vaak niet eens bewust.

Beleeft een persoon een psychische trauma (bijvoorbeeld een schok door een ongeval, of paniek, of de dood van een geliefd mens of dier) is het bewustzijn meest op dat moment overweldigd. En wat doet het? Het verdringt de pijnlijke gegevens, gaat ze naar het onderbewuste verbannen. Hier overleven zij ten alle tijden. Sommige blijven onbewerkt en worden vergeten. Zo vinden er in het onderbewuste voortdurend vergelijkingen plaats. Helaas kan het onderbewuste geen verband leggen met de situatie nu. Het analyseert slechts oppervlakkig. Dat is de reden waarom een volwassene die in het verleden als kleinkind ‘s nachts een trauma heeft beleefd, plotseling last van angst voor het donker krijgt. De vergelijking vind oppervlakkig plaats en zo komt de onbewuste waarschuwing: duisternis gelijk gevaar!

Inmiddels is door de wetenschap bewezen dat ons onderbewustzijn in de eersten drie jaar van ons leven wordt geconditioneerd en dat dit invloed heeft op ons hele latere leven.

En zo zien wij waarom de programma’s die in ons onderbewustzijn voortdurend draaien een heel grote invloed op ons leven hebben. Zij bepalen hoe wij reageren, hoe wij ons voelen en van hieruit handelen.

Gelukkig leren wij steeds meer over de mens. En zo zijn er nieuwe mogelijkheden deze programma’s te overschrijven zodat er meer positieve zinnen worden opgeslagen in het onderbewuste. Dat resulteert in positieve gevoelens en later ook in positieve emoties.

Wij jij ook de nieuwe mogelijkheden leren kennen? Dan neem gewoon contact op.

Bron: https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Onderbewustzijn&redirect=no

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.