Gedachten zijn machtig

Gedachten bepalen wat je ervaart.Gedachten

Gedachten, ja…, ik weet, zeggen vele mensen en doelen hiermee op bepaalde gebeurtenissen.
Ik denk hierbij aan een situatie, die de meeste van ons zeker al eens hebben meegemaakt. Je hebt te weinig geld of bent werkloos (of allebei) en hebt het gevoel geen stap vooruit te kunnen. (Je voelt je machteloos.) Dan hoor je deze mensen vaak zeggen: Ik zou wel graag willen maar …….,  of het heeft geen zin want ……..,  omdat …..

Met elk maar… en omdat… heeft ons geest al een gedachte en het bijpassende gevoel paraat dat ons beperkt. Een gevoel van ‘ik kan er niets aan doen’. Anderen zijn veel machtiger en nemen invloed op mijn leven. En zo krijg je elke keer weer, wat je hebt verwacht.
Je blijft in situaties hangen, waarvan je beweert dat je ze niet wilt, maar hebt niet voldoende kracht en moed verandering in deze situaties te brengen. Je voelt je slachtoffer (misschien zelf niet eens bewust) van omstandigheden, zonder perspectieven, soms ook nog moe, depressief, lusteloos.

Elk mens heeft vele uitdagingen in het leven te meesteren, die door de meeste als problemen worden ervaren.

En hier begint het verschil van denken al.
De meeste hebben de gedachte ‘ik heb een  probleem’, en het program begint te draaien, creatieve oplossingen zijn geblokkeerd.
Sommigen hebben de gedachte ‘er is een uitdaging’ die ik aan moet gaan, ziet creatieve oplossingen en beleeft er soms zelfs plezier aan.

Of je in alles een ‘probleem’ of een ‘uitdaging’ ziet bepaald of jij een creatieve oplossing voor deze situatie kan bedenken.

Dat heb ik de afgelopen jaren aan eigen lijf mogen ervaren. En ik heb veel geleerd door het dragen van lasten en het overal zien van ‘problemen’. Mijn gedachten draaiden alleen om ‘problemen’ en ik had er heel veel van. Ik kon geen creatieve mogelijkheden voor verandering bedenken, ik was gevangen in mijn gedachten – carrousel.

Vele jaren heb ik ermee verspild oplossingen te vinden voor mijn ‘problemen’. Tot ik begon mijn  problemen als uitdagingen te zien en aan te gaan.

Intussen weet ik, elke situatie, hoe moeilijk ook, kan in een mum van tijd veranderen. Tenminste als ik bereid ben mijn geestelijk houding naar het ‘probleem’ te veranderen.

In het boek ‘Ein Kurs in Wundern’ kan je lezen:

Verander je geest (gedachten) in dat wat je wilt zien en de hele wereld moet dienovereenkomstig mee veranderen.
(vrij vertaald uit het Duits)

Ik heb dat zo begrepen: Als ik meer succes (vervulling van mijn behoeften, dromen, wensen en doelen) wil, moet ik leren mij op de positieve aspecten van mijn leven en een bepaalde situatie te focussen.  Dat is niet makkelijk en zo had ik ook tijd nodig voor dat ik de positieve kanten kon zien.

De meeste van ons weten inmiddels dat onze geestelijk gewoontes (gedachten+gevoelens) ons succes beperken en ons het leven zwaar maken.

Uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat de gewone mens 85% bewust en onbewust over negatieve dingen na gaat denken. Over wat hem niet bevalt, wat hij niet kan/wil of niet kan doen ook al zou hij willen, hoe erg alles om hem heen is. Dat betekent ook dat er maar 15% over positieve dingen wordt nagedacht. Zoals bijvoorbeeld over je behoefden, dromen, wensen, doelen.

Al voor 30 jaren heb ik een boek van Ralph Waldo Emerson over de macht van gedachten gelezen, maar blijkbaar nog niet begrepen. Als men weet en vooral begrijp, dat elke gedachte verbonden met gevoelens scheppend is, wordt duidelijk waarom de meeste mensen in negatief waargenomen situaties hangen blijven, ook ik.

Om het leven zo te beleven hoe de enkele dat wil, is het belangrijk uit gedachten – patronen zoals zeuren, schuldprojectie en redenering/rationalisatie (achteraf rationele rechtvaardiging van een gedrag dat is voortgekomen uit irrationele of instinctieve motieven) te komen.

Wij kiezen graag de verantwoording voor ons eigen ‘falen’ af te geven aan de omstandigheden, onderwijs of het gen (hoor je ook vaak: het ligt in de genen). Dat werkt natuurlijk niet. Het is belangrijk te leren eigen verantwoording over nemen voor eigen resultaten.

Nu is het helaas niet makkelijk gedachten zomaar te veranderen. En dat komt omdat gedachten uit het verleden komen, uit dingen die wij gehoord, gezien en geleerd hebben. Ze zijn afhankelijk van onze onderdrukte gevoelens, onze biografische afdruk, onze ervaringen, van cultuur en onderwijs en nog veel meer. Men weet inmiddels dat meer als 90% van onze reacties en handelen vanuit ons onderbewustzijn gestuurd worden. Dus vanuit ons verleden. Hoe zou ons bewustzijn ineens met iets omgaan dat nog onbekend is? Immers wil ons dag-bewustzijn ons voor pijn beschermen, veilig daar houden waar ons niets vreselijks kan overkomen. Het kan over het algemeen geen verbinding maken met iets dat nog onbekend is.

Om ons bewust met iets te kunnen verbinden wat voor het onbewuste nog onbekend is, is het noodzakelijk aan ons onbewuste nieuwe ervaringen aan te bieden zodat er gedachten en emoties kunnen ontstaan, die ons in staat stellen meer vreugde, meer vertrouwen en succes te ervaren. Maar hiervoor heb je een spiegel nodig om überhaupt te herkennen wat je gedachtepatroon is.

Ik wil je hierbij graag helpen, omdat ik zelf heb ervaren hoe waardevol de verandering is.
Als je wil dat ik je begeleid neem gewoon contact op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.