Iedereen is een genie!

Genie

Iedereen is een Genie! Op zijn eigen wijze. Tenminste als wij ons genie kunnen blijven houden.

Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.
(Iedereen is een genie. Maar als je een vis beoordeelt op zijn vermogen een boom te beklimmen, zal hij zijn leven lang geloven dat hij stom is.)

Dat zei wie? Albert Einstein? Tenminste wordt het aan hem toegeschreven.

Dit citaat refereert aan een reeds lang bestaande allegorische kader. Het is ongepast om een dier te beoordelen, door te focussen op een vaardigheid, die dit schepsel niet bezit. Een vis is gespecialiseerd in uitstekend te zwemmen en het vermogen om een boom te beklimmen bestaat in hem niet. In het onderwijs wordt deze allegorie herhaaldelijk gebruikt al meer dan honderd jaar. Dit citaat is daarom gebaseerd op de ideeën die decennialang onder opvoeders in omloop is.

Ik kwam ergens volgende afhandeling over het hoger (dieren) onderwijs tegen.

Een keer hadden de dieren een school. Het curriculum bestond uit rennen, klimmen, vliegen en zwemmen, en alle dieren namen aan alle onderwerpen deel.

De Eend was goed in zwemmen – beter zelfs dan zijn leraar – en hij maakte overlopende cijfers in het vliegen, maar hij was praktisch hopeloos in rennen. Omdat hij weinig ervaring had met dit onderwerp, moest hij na schooltijd blijven en zijn zwemles laten vallen om te leren hard te kunnen rennen. Hij hield dit bij tot hij alleen nog gemiddeld was in zwemmen, maar het gemiddelde was voldoende, dus niemand maakte zich daar zorgen over behalve de eend.

De adelaar werd beschouwd als een probleem leerling en werd streng gedisciplineerd. Hij versloeg alle anderen naar de top van de boom in de klim les, maar hij gebruikte altijd zijn eigen manier om daar te komen.

Het konijn begon hard aan de top van de klas, maar hij had een zenuwinzinking en kon vanwege de vele make over in het zwemmen niet meer naar school.

De eekhoorn leidde de klim les, maar zijn vliegleraar liet hem vliegen vanaf de grond omhoog in plaats van boven naar beneden, en hij ontwikkelde spierpijn vanwege overbelasting bij het opstijgen en begon slechtere cijfers te krijgen in klimmen en in hardlopen.

De praktische prairiehonden brachten hun kinderen in de leer bij de dassen, toen de schoolautoriteiten weigerden graven toe te voegen aan het curriculum.

Aan het eind van het jaar werd een abnormale paling tot te beste student verklaart. Die kon zwemmen en een beetje rennen, klimmen en vliegen.

En zo individueel dieren zijn, zo individueel zijn wij.

Wil jij je vaardigheden weer leren kennen en naar buiten brengen?

Neem nu contact voor een eerste gesprek op.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.