Plezier en vreugde

Plezier hebben is anders dan Vreugde ervaren.Plezier

Als puber en ook als jonge vrouw had ik gewoon nog veel plezier.
Ik wist over het algemeen wat ik graag deed en waar ik blij van word.
En ik denk zo gaat het velen.
Wij hebben veel plezier hoofdzakelijk in ons jonge jaren.
Plezier in de feestjes, tijdens gezellige uitjes, vakanties, hobby’s, of andere leuke momenten in het leven.

Maar wat is dan het verschil tussen plezier en vreugde?

Ik heb het verschil pas leren kennen na mate ik ouder ben geworden. Toen ik voldoende ervaringen had verzamelt en mij op een dag bewust is geworden
dat ik de pleziertjes soms zelfs niet eens leuk vond.

Ik heb vastgesteld dat het steeds lastiger wordt in structuren van oude gewoontes ‘te willen overleven’. Ik voelde en voel mij gedreven mijn eigen weg, mijn zielsreis, te volgen. En zo begon ik plaats te maken voor de droom van mijn ziel. Iets dat ik altijd al gevoeld heb, waar ik zelfs al zolang ik kan denken onbewust mee bezig ben, maar wat voor mij niet echt tastbaar was.

Er ontstond een groot verschil in het ervaren van mijn dagelijks leven. Er is geen behoefde meer in alleen plezier maken, dat is gewoon niet meer zo leuk. Ik voelde steeds vaker verveling in de eens zo leuke uitjes en feestjes. En dat ging mij verwarren omdat ik eigenlijk wel plezier in mijn leven wil ervaren.

Ik had vroeger veel geïnvesteerd in plezierige dingen.
Ik dacht zelfs mijn passie gevonden te hebben in mijn baan of leuke hobby’s en het was niet eenvoudig om dat zondermeer te laten gaan.

Ik voelde een soort verschuiving. Wat ik vroeger als plezier heb ervaren kon nu een gevoel van ongeduld en verveling oproepen.
De oppervlakkigheden, het gedoe van …. het leek niet echt en gaf geen voeldoening. Ik voelde weerstand en had er geen zin meer in deze feestjes en uitjes.

En zo ging ik met het oude idee over plezier op zoek naar iets nieuws. Maar ja, iedereen weet dat werkt niet op die manier.
En dat heeft mij voor een aantal jaren een depressief gevoel opgeleverd omdat mijn leven zo leeg leek.

Ik vroeg mij af: Wat nu? Was dat alles? Wat moet ik?

Zo kwam ik naar lang zoeken op iets dat ik al af en toe had ervaren in mijn leven. De vreugde.

Mij was duidelijk geworden dat het hoofd niet verder komt dan plezier maken. Ik herinnerde mij dat alleen de verwondering, de vreugde over iets waar mijn hart een sprong van maakt, het mogelijk maakt, dat ik meer kon en kan zien in alles om mij heen.

En deze vreugde komt rechtstreeks uit het hart, je kan zeggen uit de ziel.

Confucius zegt: Zoek de kleine dingen die aan het leven vreugde en voldoening geven.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Confucius

Je voelt bijvoorbeeld de diepe liefde die dieren met je delen. Of je hoort het gezang van de vogels als expressie van ware vreugde. Heerlijk.
Of je ziet ineens een prachtige bloem verscholen in het gras, die je voor een moment een diep gevoel van vreugde oplevert en alles om je heen laat vergeten.

De vreugde laat mij het leven anders ervaren. Het was en is er altijd al geweest maar voor mij nog niet helemaal bewust.

Vreugde is dus een extra kwaliteit van het leven.

Zij brengt je een nog diepere belevenis van je leven. Met gevoelens en zintuigen die nog in de slaapmodus waren. Je bewustzijn wordt groter zodat de verschillen tussen liefde en angst steeds duidelijker worden. En je ervaart een helderheid die niet eerder aanwezig was.  Je zelfliefde groeit zodat onzekerheid en angst geen optie meer zijn. Omdat je je steeds meer bewust wordt van het oneindige NU begin je, je leven met alles wat er is te genieten.

Ik ervaar bijvoorbeeld een enorme vreugde tijdens het uitwisselen met mensen die net dan ik met hun eigen reis bezig zijn. Die zich van de blokkades in hun leven bewust zijn geworden en eraan willen werken om deze te overwinnen. Die echte en langdurende veranderingen in hun leven willen ervaren en het leven als uitdaging willen meesteren. Mensen, die niet verder de voorgeschreven weg willen volgen, die de moed hebben nieuwe wegen te gaan.

Met deze mensen te mogen werken geeft mij een gevoel van vreugde dat mijn hart laat huppelen als een klein superblij meisje.

Er is zoveel meer dan alleen plezier maken.

Laten wij gewoon meer vreugde in ons leven toe. Genieten van de waardevolle momenten die voor zo vele mensen zeldzaam zijn geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *